Tuesday, 16 July 2024

KEENAKAN AISKRIM GULA APONG

Keenakan buah kurma dari Timur Tengah, *Yusuf Taiyoob*. Eh? 

Dalam penulisan kali ni, aku nak kongsikan serba sedikit sebanyak tentang aiskrim kesukaan aku iaitu tak lain dan tak bukan, Aiskrim Gula Apong!

Sedap Tak Terkata

Dia punya sedap tu susah aku nak terangkan. Apa yang pasti, sewaktu aiskrim ni dijual di salah satu program di kampus aku dulu, boleh dikatakan hampir setiap hari aku akan beli. Rasanya berlemak dan seakan-akan karamel namun tidak begitu manis, sesuai untuk mereka yang kurang gemar makanan manis. Jika aku disuruh untuk menerangkan aiskrim ini dalam satu perkataan, aku akan kata yang ia "menagihkan." Dan kesedapan ini turut diakui oleh salah seorang pelakon dari Korea Selatan, Yoo Seung-ho. Menulis pasal benda ni membuatkan aku teringin pula. Tambahan lagi dengan cuaca panas sekarang. Memang segar kalau dapat pekena aiskrim ni.

Asal-usul Aiskrim Gula Apong

Aiskrim gula apong ni sebenarnya merupakan sejenis aiskrim yang mula popular di Sarawak. Ia diperbuat dari sejenis gula khas iaitu gula apong yang juga berasal dari Sarawak. Gula ini turut dikenali sebagai gula nipah. Gula apong diperbuat daripada air nira nipah, sejenis pokok palma yang begitu banyak melambai daunnya di sepanjang sungai-sungai di Sarawak, terutamanya di Kota Samarahan dan Betong.

Jadikan Aiskrim Gula Apong Makanan Warisan Negara

Kini, ramai usahawan yang menjalankan perniagaan menjual aiskrim gula apong, tidak kira di Pulau Borneo mahupun di Semenanjung Malaysia. Dikhabarkan juga bahawa aiskrim ini sudah mendapat tempat di peringkat antarabangsa.

Setakat 16 Julai 2024, aiskrim ini tidak tersenarai sebagai antara makanan warisan negara Malaysia. Dalam kategori aiskrim, didapati hanya Aiskrim Malaysia saja yang diwartakan. Oleh itu, adalah molek sekiranya makanan asal Bumi Kenyalang ini diiktiraf sebagai antara makanan warisan negara. 

Semoga lebih banyak lagi inovasi makanan dapat dihasilkan di tanah air kita. Majulah industri makanan untuk negara!

Sumber:

No comments:

Post a Comment